lauantai 21. marraskuuta 2009

Ympäristötekoja?

Aloin etsiä netistä kivoja itsetehtyjä kortteja malliksi, mikäli itsekin jaksaisin alkaa väsäämään sellaisia tänä jouluna [en kyllä usko, että jaksan].
Jotenkin kummallisesti eksyin taas aivan muille sivuille, ja pakkohan niitä on mainostaa heti täälläkin, jos joku muukin vaikka eksyisi samoille sivuille ja innostuisi kuten minäkin.

Ensinnäkin, Älä osta mitään -päivä on taas lähestymässä. Sehän on ensi viikon perjantaina. Kyseisiltä sivustoilta löysin myös listan joululahjoista, mitä voisi antaa kaiken turhan roinan sijaan: http://www.alaosta.fi/?sivu=materiaalit&alasivu=lahjalista
Näistä ainakin omat leipomukset kuulostivat mukavalle ja lämpimälle ja jotenkin erityisen... jouluiselle. Jotenkin juuri sille, mistä joulussa pitäisikin olla kyse.

Toinen löytämäni kivalta vaikuttava paikka on http://www.kulutus.fi/ En vielä ehtinyt tutustua siihen sen kummemmin, mutta sivusto vaikutti monipuoliselta ja etenkin mielenkiintoiselta. Oli vain pakko tulla mainostamaan välissä, nyt palaan takaisin tutkimaan kulutuksen maailmaa vähän lähemmin...

Edit. Tutkin kulutus.fi-sivustoa, ja löysin testin itsestä kuluttajana. En vielä ole päässyt sitä loppuun asti, siinä on ihan törkeästi kysymyksiä. En ole varma, loppuuko se koskaan.
Joka tapauksessa. Heti, kun vastaa kysymykseen, sen perään tulee "tiesitkö"-teksti, joka laittaa vähintäänkin ajattelemaan. "
Tiesitkö, että yhden henkilön edestakainen lentomatka Thaimaahan kuluttaa energiaa noin 4000 kWh eli määrän, jolla polttaisi 40 watin hehkulamppua yli 11 vuotta?" "Tiesitkö, että viiden miljoonan ihmisen Suomessa myydään vuosittain liki kaksi miljoonaa uutta matkapuhelinta?" "Tiesitkö, että yhdessä henkilöautossa matkustaa kaupungeissa keskimäärin 1,2 henkilöä?" "Tiesitkö, että me länsimaiset ihmiset, jotka edustamme 20 prosenttia maapallon väestöstä, kulutamme 80 prosenttia maapallon luonnonvaroista?"
Jotkut näistä kohdista olivat sellaisia, että ei enää halunnut uskoa, kuinka kamalalla tavalla nykyihminen elää. Haluaisi vain sulkea silmänsä ja korvansa koko asialta, ja jatkaa niin kuin aina ennenkin.
Mutta ei kai niin saa tehdä.
Vähitellen jokaisen pitäisi herätä tähän tilanteeseen ja tehdä jotain. [vähitellen, lue: huomisaamuun mennessä.]

Muuten. Katsoin tänään Prismaa, jossa kerrottiin liiallisen keinovalon merkityksestä. Hyönteiset menevät sekaisin, sekoittavat katulamput kuuhun ja jäävät paikoilleen pyörimään kunnes tippuvat voimansa menettäneinä, kuolleina maahan. Muuttolinnut saattavat lähteä väärään suuntaan, kuten munimaan tulleet tai vastakuoriutuneet merikilpikonnatkin.
En kestä tätä enää sekuntiakaan. Asioiden on muututtava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti