perjantai 8. lokakuuta 2010

Raiskaus.

Ystäväni osti kuukauden Olivian ja antoi sen sitten minulle luettuaan. Lehdessä oli artikkeli Katrista [nimi jo jutussa muutettu], joka raiskattiin 14-vuotiaana laivalla. Hänellä oli huono itsetunto ja äitinsä oli opettanut hänelle hieman arveluttavan maailmankuvan ["Sitä paitsi äitini oli istuttanut minuun ajatuksen, että viehätysvoima on naisen arvon mittari." s. 150]. Siksi kahden miehen kehut ja koskettelu saivat tytön lähtemään mukaan hyttiin, missä miehet raiskasivat Katrin vuorotellen kolmannen miehen katsoessa vierestä.
Katri ei osannut ajatella tulleensa raiskatuksi, vaan ajatteli asian olevan oma vikansa. Joten kun hänen koulussaan levisi juoru Katrin harrastaneen seksiä kolmen miehen kanssa, hän ei edes tajunnut puolustautua, mietti vain sitä, kuinka miehiä oli kaksi, ei kolme!
Koska ikätoverit pitivät Katria huorana ja ystävät häpesivät häntä, hänet "unohdettiin" ottaa mukaan menoihin. Katri syrjäytyi, ja tuntee menettäneensä parhaat teinivuotensa. Hän ajatteli myös itsemurhaa.

Kuitenkin nyt, 32-vuotiaana, Katri ei koe kärsineensä raiskauksesta mitenkään merkittävästi. Esimerkiksi hän kävi kerran raiskattujen tukitapaamisessa, mutta nähdessään muiden uhrien olevan ihan rikkinäisiä, hän ei kokenut kuuluvansa joukkoon ja vain ahdistuvansa heidän näkemisestään.
Tottakai se kuitenkin vaikuttaa edelleen, en minä sitä sano. Mutta artikkeli oli ihanan lohdullinen, koska on hyvä tietää, että on myös niitä, jotka eivät järkyty asiasta loppuiäkseen niin kovin, etteivät pysty toimimaan enää. Katrillakin kuitenkin todettiin keskisyvä masennus vuosia myöhemmin, joten ei hänelläkään helppoa ole. En halua nyt edes ajatella niitä rikkinäisiä naisia viilleltyine ranteineen siellä tukiryhmässä. Minun täytyy myöntää, että en haluaisi kenenkään heidän pään sisään tuntemaan sitä tuskaa.

Mutta se asia, minkä takia minä kirjoitan tätä postausta. Tällaisten artikkelien perässä on usein infoboksi aiheesta, niin myös nyt.
Tiesittekö te, että nukkuvan tai muutoin puolustuskyvyttömän voi raiskata ilman sen kummempaa rangaistusta, jos ei ole itse aiheuttanut puolustuskyvyttömyyttä?

Ihan järkyttävää. En voi ymmärtää, miten suomalaisessa lainsäädännössä voi olla tällainen porsaanreikä.
Sanat eivät edes riitä kuvailemaan järkytystäni. Asialle on ehdottomasti alettava aktiivisesti tekemään jotain.

Lopuksi vielä suora lainaus tuosta infolaatikosta:
"Oikeusministeriössä on tänä keväänä valmisteltu esitystä, jonka mukaan myös nukkuvan tai puolustuskyvyttömän raiskaus tulisi rangaistavaksi. Nykyisin tuomio tulee vain, jos raiskaaja on aiheuttanut puolustuskyvyttömyyden."

Toivottavasti sinulla ei ole vastaavia kokemuksia. Mutta jos on, niin apua voi saada esimerkiksi Tukinaisen kriisipäivystyksestä: 0800-97899. Puhelu on maksuton, ja soittoajat ovat arkisin 9-15 ja viikonloppuisin 15-21.


Rakkautta.